Öğrencilerimiz “Yiyeceğin Kadar Al” Projeleriyle TÜBİTAK Yarışmasından İkincilikle Döndü
Öğrencilerimiz Çağla Akkaş ve Yaren Arıkan, danışman öğretmenleri Burcu Sarısözen ile "Sürdürülebilir Kalkınma" alanında hazırladıkları "Yiyeceğin Kadar Al" isimli projeleriyle TÜBİTAK tarafından düzenlenen 2022 yılı 53. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri İstanbul Avrupa Bölge Yarışmasından "İkincilikle" döndü.

Ekrem Elginkan Lisesi öğrencilerimizden Çağla Akkaş ve Yaren Arıkan, Danışman Öğretmenleri Burcu Sarısözen ile alanı "Coğrafya" tematik alanı ise "Sürdürülebilir Kalkınma" olan "Yiyeceğin Kadar Al" isimli projeleriyle TÜBİTAK tarafından düzenlenen 2022 yılı 53. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri İstanbul Avrupa Bölge Yarışmasından İkincilikle döndü.
İTÜ Maslak Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezinde gerçekleştirilen ve üç gün süren sergi boyunca projelerini ziyaretçilere anlatan öğrencilerimiz, jüri karşısında proje sunumlarını da başarıyla gerçekleştirdi.
Türkiye genelinde 25 binin üzerinde proje başvurusu arasında önce ilk 1001’e sonra da ilk 100’e giren öğrencilerimiz Çağla Akkaş ve Yaren Arıkan hazırladıkları “Yiyeceğin Kadar Al” projesiyle coğrafya alanında ikincilik kazandı.
"Bilinçlendirme çalışmalarıyla gıda israfı yüzde 34 oranında azalmıştır."
Okulların yemekhanelerinde oluşan israfın önlenmesinin amaçlandığı "Yiyeceğin Kadar Al" projesi kapsamında öğrencilerimizin okulumuzda yürütülen bilinçlendirme çalışmalarıyla israfta %34 oranında azalma elde edilmiştir. Buna göre yıllık 1958 kg atık oluşumu önlenmiştir. Bu sayede bu atıkların toplanması, taşınması ve bertarafından kaynaklanacak maliyetler, sera gazı emisyonları, hava ve su kirliliği de önlenmiştir. Bu çalışma atık hiyerarşisindeki ilk aşama olan önlemenin önemini ortaya koymuş olup, atık oluşturup onun yönetimi ile uğraşmak yerine önleme konusunda daha fazla çalışma yapmak gerektiğini göstermiştir.
"Dünya’da her yıl 1.3 milyar ton yiyecek israf edilmektedir."
Projenin fikir aşamasından yöntem geliştirme, uygulama, bilinçlendirme ve sunuş aşamasına kadar yoğun bir hazırlık yapan öğrencilerimiz şu çarpıcı bilgilere yer verdi: Yapılan çalışmalara göre Dünya’da her yıl 1.3 milyar ton yiyecek israf edilmektedir. Günümüzde her gün 8 kişiden biri aç uyumakta ve 20.000’den fazla çocuk açlık ve yetersiz beslenmeden hayatını kaybetmektedir. Günümüzde küresel ölçekte kaydedilen veya israf edilen yiyeceklerin yalnızca dörtte biri kurtarılabilse, dünyadaki 840 milyon aç insan doyurulabilecektir. Günümüz koşullarında gıda kayıplarının azaltılması ve açlıkla mücadele konusu önemli ve küresel bir konu olarak gündemdedir.