Haberler

11.03.2022

Öğrencilerimiz Sürdürülebilir Kalkınma Projeleriyle TÜBİTAK Bölge Sergisinden Davet Aldı

​Ekrem Elginkan Lisesi öğrencilerimizden Çağla Akkaş ve Yaren Arıkan, Danışman Öğretmenleri Burcu Sarısözen ile alanı "Coğrafya" tematik alanı ise "Sürdürülebilir Kalkınma" olan "Yiyeceğin Kadar Al" isimli projeleriyle TÜBİTAK tarafından düzenlenen 2022 yılı 53. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması İstanbul Avrupa Bölge Sergisine davet edildi.

Öğrencilerimiz Sürdürülebilir Kalkınma Projeleriyle TÜBİTAK Bölge Sergisinden Davet Aldı

Ekrem Elginkan Lisesi öğrencilerimizden Çağla Akkaş ve Yaren Arıkan, Danışman Öğretmenleri Burcu Sarısözen ile alanı "Coğrafya" tematik alanı ise "Sürdürülebilir Kalkınma" olan "Yiyeceğin Kadar Al" isimli projeleriyle TÜBİTAK tarafından düzenlenen 2022 yılı 53. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması İstanbul Avrupa Bölge Sergisine davet edildi.

İTÜ Maslak Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezinde gerçekleştirilecek olan sergi 14 Mart 2022 Pazartesi saat 13.00'den itibaren 16 Mart 2022 Çarşamba gününe kadar gezilebilecek.

"Bilinçlendirme çalışmalarıyla gıda israfı yüzde 34 oranında azalmıştır."
Okulların yemekhanelerinde oluşan israfın önlenmesinin amaçlandığı "Yiyeceğin Kadar Al" projesi kapsamında öğrencilerimizin okulumuzda yürütülen bilinçlendirme çalışmalarıyla israfta %34 oranında azalma elde edilmiştir. Buna göre yıllık 1958 kg atık oluşumu önlenmiştir. Bu sayede bu atıkların toplanması, taşınması ve bertarafından kaynaklanacak maliyetler, sera gazı emisyonları, hava ve su kirliliği de önlenmiştir. Bu çalışma atık hiyerarşisindeki ilk aşama olan önlemenin önemini ortaya koymuş olup, atık oluşturup onun yönetimi ile uğraşmak yerine önleme konusunda daha fazla çalışma yapmak gerektiğini göstermiştir.

"Dünya’da her yıl 1.3 milyar ton yiyecek israf edilmektedir."
Projenin fikir aşamasından yöntem geliştirme, uygulama, bilinçlendirme ve sunuş aşamasına kadar yoğun bir hazırlık yapan öğrencilerimiz şu çarpıcı bilgilere yer verdi: Yapılan çalışmalara göre Dünya’da her yıl 1.3 milyar ton yiyecek israf edilmektedir. Günümüzde her gün 8 kişiden biri aç uyumakta ve 20.000’den fazla çocuk açlık ve yetersiz beslenmeden hayatını kaybetmektedir. Günümüzde küresel ölçekte kaydedilen veya israf edilen yiyeceklerin yalnızca dörtte biri kurtarılabilse, dünyadaki 840 milyon aç insan doyurulabilecektir. Günümüz koşullarında gıda kayıplarının azaltılması ve açlıkla mücadele konusu önemli ve küresel bir konu olarak gündemdedir.





Merhaba
Soru ya da önerilerinizi yazabilirsiniz.
kapat