19.03.2021

Sürdürülebilirlik Eğitimlerimizin İlkinde Tarımın Geleceğini Konuştuk

Ekrem Elginkan Lisesi öğrencilerimizin katılımına yönelik olarak olan Sürdürülebilirlik Eğitimlerimizin ilkini “Topraksız Tarım” konusunda uzman bir isim olan Cavit Çınar ile gerçekleştirdik.

Sürdürülebilirlik Eğitimlerimizin İlkinde Tarımın Geleceğini Konuştuk

"Tarımın Geleceği ve Sürdürülebilir Tarım" konulu webinarımızda öğrencilerimize kapsamlı bir sunum yapan Cavit Çınar, dünyanın en büyük 5 sorunu, topraksız tarım, hava kirliliği ve iklim değişikliği, su kaynaklarının kullanımı ve çözüm önerileri konusunda öğrencilerimizle önemli bilgiler paylaştı.

Dünyanın oluşumundan bu yana üretim ve tüketim süreçleri hakkında detaylı bir bilgi veren Çınar, 1970 yılından bu yana kaynak tüketimini ve sürdürülebilir kaynak miktarını aşma düzeylerine ilişkin sayısal verileri öğrencilerimizle paylaştı. Kuraklığın ve tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kaldığımız su kaynaklarının önemine dikkat çekmek üzere insanların temel besin kaynaklarının oluşturduğu su ayak izi verilerini de paylaşan Çınar, suyun tasarruflu kullanımı ve su ayak izinin azaltılması için yapılması gerekenlere ilişkin önemli bilgiler verdi.

Dünyanın En Büyük 5 Sorunu…
Birleşmiş Milletler'e (BM) göre, yeryüzündeki ekilebilir arazilerin yaklaşık 12 milyon hektarlık kısmı her yıl ciddi biçimde hasar gördüğünün altını çizen Çınar, dünyanın karşı karşıya kaldığı en büyük 5 sorunu şöyle sıraladı; hava kirliliği, iklim değişikliği, ormanların tahrip edilmesi, türlerin soylarının yok edilmesi, toprak degradasyonu ve aşırı nüfus artışı.

Topraksız Tarım Neden Gerekli?
Topraksız tarımın nasıl yapılacağından, neden gerekli olduğundan, dünyaya sağlayacağı katkılar hakkında detaylı bir sunum gerçekleştiren ve suyun sektörlere göre kullanımı konusunda bilimsel verileri paylaşan Çınar, tarım sektörünün %74 ile suyu en çok kullanan sektör olduğunu ifade ederek su tüketiminin azaltılmasında topraksız tarımın önemine vurgu yaptı.