19.01.2021

9. Sınıf Velilerimiz ile Üniversite Sınav Sistemi ve Yurt Dışı Üniversite Tercihlerini Konuştuk

Ekrem Elginkan Lisesi 9. sınıf velilerimize yönelik olarak çevrim içi ortamda gerçekleştirilen "Üniversite Sınav Sistemi ve Yurt Dışı Üniversite Başvuruları" konulu seminerin açılış konuşmasını İTÜ GVO Yönetim Kurulu Üyemiz Prof. Dr. Lerzan Özkale gerçekleştirdi.

İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları Ekrem Elginkan Lisesi 9. sınıf velilerimize yönelik olarak çevrim içi ortamda gerçekleştirilen "Üniversite Sınav Sistemi ve Yurt Dışı Üniversite Başvuruları" konulu seminerin açılış konuşmasını İTÜ GVO Yönetim Kurulu (YK) Murahhas Üyemiz Prof. Dr. Lerzan Özkale gerçekleştirdi.

Özkale "Puana Yazık Olmaz İnsana Yazık Olur"
İTÜ İşletme Fakültesi Dekan Yardımcılığı, İktisat Anabilim/Bilim Dalı Başkanlığı ve İşletme Mühendisliği Bölüm Başkanlığı görevlerinde bulunan ve İTÜ İşletme Mühendisliği öğretim üyeliğinden 2020 Eylül ayında kendi isteği ile emekli olarak İTÜ GVO YK Murahhas Üyesi olan Prof. Dr. Lerzan Özkale konuşmasında, kendi tecrübelerinden örnekler de paylaşarak şunları söyledi: "Üniversite tercihi çocuklarımızın hayatları için önemli bir karar. Bu tercihi yaparken ilk sorulması gereken soru, “bu çocuk gelecekte ne olursa mutlu ve başarılı olur?” sorusudur. Üniversite tercihinde esas ölçüt bu olmalı, programlara yerleşen son öğrencinin sıralamadaki yeri değil! Sıralamadaki yer, öğrencinin istediği ve kendisi, ailesi ve öğretmenleri tarafından kişilik özelliklerine uyduğu değerlendirilen bölümlerin sıralanmasında kullanılması gereken bir ölçüttür. Üniversite tercihini bu şekilde yapmak gelecek yaşamında çocuğumuza hayat başarısını kendiliğinden getirecektir. Meslek seçiminde yüksek puan ve o mesleğin yüksek gelirli olması en önemli kriter haline gelmemeli. Öğrencilerin ne istediği, sıralamadan ve puandan daha önemli. Puana yazık olmaz, insana yazık olur."

Üniversite Tercihinde Kriter Çocuklarımızın Hayalleri, İstekleri ve Mutluluğu Olmalı
Üniversite tercihi yapacak öğrencilerle olan anılarını da paylaşan YK Üyemiz Prof. Dr. Lerzan Özkale şöyle devam etti: "İTÜ'nün tercih ve tanıtım toplantılarında gözlemlediğim bir konu, öğrencilerin seçecekleri bölümle  ilgili sektörü o yılki  ekonomik duruma göre değerlendirdiği yönündedir. Kriz yaşayan bir sektörle ilgili "O sektör krizde, o yüzden bu bölüm yazılmaz" diye bir yanılgıya düşüyorlar. Bu düşünce ile meslek seçimi yapmak hiç doğru bir yaklaşım değil.  İktisatçı olmuş bir mühendis olarak söylemek isterim ki hiçbir sektör 4 yıl boyunca krizde kalmaz. Bu düşünce ile bölümden vazgeçmek hatalı olur. Öğrenci yerleşeceği bölümden en az dört yıl sonra mezun olacağına göre koşullar çok değişecek.  Çocukların mutlu ve huzurlu olması birinci önceliğimiz olmalı."

Konuşmasında okulumuz yönetimi, Rehberlik Bölümü, Yurt Dışı Eğitim Danışmanlığı ve öğretmenlerimiz tarafından öğrencilerimizin tüm gelişim süreçlerinin yakından takip edildiği, öğrencilerimizin akademik birikimlerine, sosyal, duygusal gelişimlerine göre en doğru yönlendirmenin yapılacağına olan inancını dile getiren Prof. Dr. Özkale, "Şu sıralar uzaktan eğitim sürecinde okullarından uzakta olsalar da öğrencilerimiz okulumuzda çok mutlu. Okullarını seviyorlar. Hepsi çok bilinçli ve gördüğüm kadarıyla ne istediklerini de bilen çocuklar. Öğretmenleri ve sizlerin desteği ile en doğru kararı vereceklerdir." dedi.

Açılış konuşmasının ardından Rehberlik Bölümü Öğretmenlerimizden Selda Mutlu üniversite sınav sistemi ile ilgili detaylı bir sunum gerçekleştirirken, Yurt Dışı Eğitim Danışmanımız Deniz Alp ise yurt dışı üniversite tercihleri ve yapılması gerekenler hakkında önemli bilgiler paylaştı.