Haberler

12.03.2020

Lise Öğrencilerimize TÜBİTAK’tan Üç Ödül

Ekrem Elginkan Lisesi öğrencilerimiz Fizik, Matematik ve Tarih alanlarında 4 projeyle katıldıkları TÜBİTAK 51. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması İstanbul Avrupa Bölge Finalinden Fizik ve Tarih alanlarında elde ettikleri bir 1.'lik, iki de 2.'lik olmak üzere 3 ödülle döndü. Tarih alanındaki projesiyle birinci olan öğrencimiz Rana Nermin Coşkun, Türkiye finallerinde yarışmaya hak kazandı.

Lise Öğrencilerimize TÜBİTAK’tan Üç Ödül

Bilimsel merakını günlük yaşantısı ile birleştirerek gerek ülkemizde gerekse de dünyadaki sorunlardan yola çıkarak hazırladıkları projeler ile TÜBİTAK 51. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasında elde ettikleri sonuçla gururlandıran öğrencilerimizden Rana Nermin Coşkun, "Okullarda Tarih Öğretiminde Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri" konulu projesi ile birinci, İlhan Akmanoğlu "Tuna Kıyısında Türk Varlığının Kaybolmaya Yüz Tuttuğu Şehir: Rusçuk" projesi ile Tarih alanında ikinci, Fizik alanında hazırladığı "Elektriği Boşa Harcama" projesi ile öğrencimiz Ali Celal Genç ikincilik ödülünün sahibi oldu.  

Tarih alanında hazırladığı "Okullarda Tarih Öğretiminde Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri" konulu projesi ile birincilik ödülüne layık görülen Rana Nermin Coşkun, Ankara’da gerçekleştirilecek olan Türkiye Finallerine katılmaya hakkı kazandı. 

Öğrencimiz Tarih Projesiyle TÜBİTAK Bölge Birincisi
Lise öğrencimiz Rana Nermin Coşkun, Tarih Öğretmeni Serhat Ünsal danışmanlığında hazırladığı "Okullarda Tarih Öğretiminde Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri" konulu projesi ile 51. Lise Öğrencileri #AraştırmaProjeleri Yarışması İstanbul Avrupa Bölge Finali Tarih Birincisi oldu.

Öğrencimiz, ülkemizde ezbere dayalı tarih öğretim yerine öğrenci katılımına olanak sağlayan, eleştirel ve bilimsel becerilerini kazandırmayı ön gören bir yaklaşımla hazırladığı bu proje için İstanbul’un 12 farklı lisesinde görev yapan 13 tarih öğretmeni ile görüşüp hazırladığı bu proje ile tarih öğretmenlerinin tarih öğretiminde karşılaştığı sorunları belirleyerek buna ilişkin çözüm önerilerini ortaya koymayı amaçlıyor.

"Bu Projeyle Türk Kimliğinin Yok Edilmeye Çalışıldığını Göstermek İstedim."   

Lise öğrencimiz İlhan Akmanoğlu, Tarih Öğretmeni Serhat Ünsal Danışmanlığında hazırladığı "Tuna Kıyısında Türk Varlığının Kaybolmaya Yüz Tuttuğu Şehir: Rusçuk" projesi ile Tarih alanında ikincilik ödülünün sahibi oldu.   

Rusçuk’ta bugün hiç de azımsanmayacak Türk nüfus varlığını göstermek ve Bulgar kamu yapıları içerisinde yer alan bir çok yapının gerçekte korunması gereken Osmanlı kültür mirasına dikkat çekmek amacıyla hazırladığı projesi hakkında bilgi veren  Akmanoğlu şunları söyledi: "Bu projede, 480 yıl Osmanlı egemenliğinde kalarak sayısız eserlerle donatılmış ve dedelerimin göç ettiği Svishtov (Ziştovi) şehrinden yaklaşık 80 km uzaklıktaki bu Türk şehrinin, Bulgar Prensliği’nin kurulduğu 1878 tarihinden itibaren kasıtlı olarak ve şehrin imarı gibi çeşitli nedenlerle Türk kimliğinin yok edilmeye çalışıldığını göstermek; yok olan, tahrip edilen ve çeşitli amaçlara hizmet etmesi için dönüştürülen vakıf ve yapıları ortaya çıkarmak, bunların sahiplenilmeye ihtiyacı olduğunu göstermek istedim."

"Elektiriği Boşa Harcama" Projesi ile Fizik Alanında TÜBİTAK'tan İkincilik Ödülü
Dünyanın ve ülkemizin en önemli gündem maddelerinden biri olan enerji konusuna ilişkin çeşitli araştırmalar yapan öğrencimiz Ali Celal Genç, Fizik alanında hazırladığı "Elektriği Boşa Harcama" projesi ile ikincilik ödülüne layık görüldü.

Fizik alanında elde ettiği ikincilik ödülü ile gururlandıran lise öğrencimiz Ali Celal Genç, Fizik Öğretmeni Cem Uludağ danışmanlığında hazırladığı projesinin detaylarını şöyle anlattı:

Toprak altındaki kablolarda genellikle alüminyum kullanılmaktadır. Sonuçlarımız gösteriyor ki bakır tercihi verim anlamında önemli katkılar sağlayacaktır. Diğer çalışmalarda bakır ve alüminyum alaşımları denenerek daha verimli bir sistem oluşturulması konusunda önce kimyasal süreçler denenip daha sonra da hem bakır hem de alüminyumdan oluşan farklı tasarımla üzerine gidilebilir. Sıcaklık ile veriminin değişimi incelendiğinde mevsime göre verimi değişim miktarının en etkili olduğu metal bakır olmuştur. Hem alüminyumun hem de bakırın verimindeki belirgin değişim ısı izolasyonunun önemini göstermektedir. Yer altı haritası kullanılarak düşük sıcaklıklı bölgelerden yararlanılarak düşük direnç bölgelerden elektrik iletimi için daha verimli hatlar planlanabilir. Tüm bu hesaplamalar gösteriyor ki özellikle toprak altında kullanılan kablolarda sıcaklık farkından dolayı enerjinin önemli bir kısmı kaybolmaktadır. Dolayısıyla çalışmanın amacı olan en verimli kablonun kullanımı konusunda bakır ve alüminyumun seçilmesi, olanların alaşımlarından elde edilecek en verimli sistemin oluşturulması hem enerji hem maddi hem de ülke ekonomimiz için önemli katkı sağlayacaktır. Çalışmanın sonuçlarının literature katkı sağlayacağı düşünülerek sıcaklık farkına göre en verimli kablo hatlarının oluşturulmasında bundan sonraki çalışmalara önemli destekleri olacaktır.

Bilimsel merakını günlük yaşantısı ile birleştirerek gerek ülkemizde gerekse de dünyadaki sorunlardan yola çıkarak hazırladıkları projeler ile çözüm önerilerini ortaya koyan öğrencilerimizi ve danışman öğretmenlerini kutluyoruz.






Merhaba
Soru ya da önerilerinizi yazabilirsiniz.
kapat