Ergenlik Döneminde Beden Algısı Veli Öğretmen Seminerimizi Gerçekleştirdik
Veli ve öğretmenlerimizin katılımına yönelik olarak Psk. Dr. Feyza Bayraktar'ın konuşmacı olarak katıldığı "Ergenlik Döneminde Beden Algısı" konulu seminerimizi gerçekleştirdik. Feyza Bayraktar, yeme bozuklukları beden algısı arasındaki ilişkiden, yeme bozukluklar türlerinden ve ebeveynlerin farkındalıklarını artırmak için yapılması gereken önemli noktalardan söz etti.
Ekrem Elginkan Lisesi veli ve öğretmenlerimizin katılımına yönelik olarak Psk. Dr. Feyza Bayraktar'ın konuşmacı olarak katıldığı "Ergenlik Döneminde Beden Algısı" konulu seminerimizi gerçekleştirdik.
Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümümüz tarafından gerçekleştirilen veli öğretmen seminerinde konuşan Feyza Bayraktar, yeme bozuklukları beden algısı arasındaki ilişkiden, yeme bozukluklar türlerinden ve ebeveynlerin farkındalıklarını artırmak için yapılması gereken önemli noktalardan söz etti.
Bayraktar: “Yeme bozukluğunun temelinde kontrol vardır.”
Ergenlik döneminde gençlerin birinci önceliklerinin kendi benlik ve beden algısı olduğunu, dış görünüşleri olduğuna dikkat çeken Bayraktar, “Ergenlikte yakışıklı ya da güzel olmak gençler çok daha önemli. Birinci öncelikleri dış görünüşleridir. Bu sebeple yeme bozuklukları bu dönemde başladığını gözlemliyoruz. Yeme bozukluklarının çoğu kiloyla anlaşılmaz. Ergenler, kendimi şişman hissediyorum derler... Şişmanlık bir his ya da duygu değildir, durumdur. Duygu durumu da kiloya göre değişmez. Yeme bozukluğu olan kişilerde zayıflama ve kilo almama duygusu hakimdir. İdeal beden şekline sahip olma değil zayıflık duygu durumudur. Yeme bozukluğunun temelinde kontrol vardır.” diye konuştu.
Bayraktar: “Çocuklarınız, bir beslenme sorunu varsa sizlere bazı mesajlar verir.”
Bazı zamanlarda birçoğumuz kontrolsüz ya da tıkınırcasına beslenebiliriz ancak bunu bir beslenme hastalığı olarak nitelemek doğru değildir diyen Bayraktar ailelere şu uyarıda bulundu: “Zorlayıcı duygular karşısında duygusal yeme hem ergenlerde hem yetişkinlerde çok yaygın görülen bir yeme bozukluğudur. Çözemediğimiz şeylerden kaçmak isteriz. Bunun en kolay yolu yemek yemektir. Dolayısıyla ilk etapta bunu bir hastalık olarak görmek doğru olmayacaktır. Aslında çocuklarınız bir beslenme sorunu varsa bununla ilgili size mesajlar verir. Odasında gizlice yediği abur cubur paketlerini ortaya bırakıyorsa aslında size bana yardım et mesajı veriyordur.”
Yeme bozuklukları konusunda riskli yaş grubunun yer aldığı ergenlik döneminde yeme sorunlarının ilerleyen dönemlerde ortaya çıkaracağı tehlikelere dikkat çeken Bayraktar yemek bozukluğu türleri hakkında detaylı bilgi verirken, bireyleri yeme bozukluğuna götüren nedenleri ise şöyle sıraladı:
•Çocuklukta yaşanan travmalar
•Aile problemleri
•Mükemmeliyetçilik
•Özdeğer eksikliği
•Bedene ve kiloya yüklenen anlam
•Olumsuz duygularla baş edememe